Category Archives: Jalan2 Cari Makan

Siri masakan bima sakti: Garlic rice

Hi semua abg2 dan kakak2 dan adik2 sekalian. Hari ni saya, #twitterchef kegemaran anda akan share satu recipe yg mudah utk dibuat di rumah mahupun di khemah bila gi camping. Tapi yg penting bahan kena ada la kan. Kalo xde bahan buat la lempeng. Senang. Ok cukup, jom..

Bahan2 yg diperlukan;
1. Beras basmati. Kalo xde pakai beras biase pun boleh.
2. Minyak masak. Kalo nk fancy pakai olive oil atau peanut oil.
3. Butter. Slightly salted ya.
4. Chicken stock. Kalo malas pakai chicken cube knorr tu.
5. Garlic yg dh siap blender dlm 4-5 bijik.
6. Red onion yg dh siap blender sebijik je.
7. Daun parsley skit utk hiasan.
8. Salt utk seasoning.

Cara2 memasak;
1. Panaskan minyak dlm rice cooker dlm kuantiti utk tumis lah jgn byk sgt nnti melekit nasik nye. Bila dh panas masukkan butter dlm 3 cubes kecil yg mcm kt hotel tu. Then bila dh melt butter tu masukkan garlic dgn onion yg dh siap blender tu. Tumis sampai wangi. Jgn smpai hangus. Just nk carmalize je. Pastu masukkan beras basmati yg dh siap cuci dan toss. Kacau2 beras tu smpai nmpk seperti berkilat lutsinar gituew. Make sure jgn hangus so kena rajin kacau.

So bila dh nampak berkilat lutsinar tu, masukkan stock ayam tadi. Kalo beras korang letak 2 cup so stock ayam 4 cup. Gitula kiraan dia lebih kurang. Kalo yg pakai chicken cube knorr tu masukkan air kemudian taburkan chicken cube knorr tu gaul sebati.

Letak garam skit utk buat rasa. Gaulkan sebati, tunggu mendidih skit dan close the lid.

Tunggu smpai masak. Kemudian garnish dgn parsley. Sesuai makan dengan ayam masak merah or rendang daging. Kurma/kari ayam pun ok jugak kot rasanya. :) Sedap beb. Try la. Selamat mencuba!

Buka puasa @ The Ledang, Nusajaya

Last Wednesday wifey & her office mates organized a buka puasa at The Ledang, Nusajaya just opposite my office. I heard great things about this place. Mostly about the food. So, it’s a good time to test it out then.

In my previous entry, I have publish the Ramadhan buffet promotion at The Ledang. So guys, if you’re into Ramadhan buffet. Go ahead. It is worth every penny. So the promotion is like this, RM 100 for 2 pax + 2 pax free! If you do the math it’s RM 25 for 4 pax. It’s cheap, right? You might say, cheap price, maybe the food is also cheap. Well you are wrong. It’s not like those Ramadhan buffet in Singgah Selalu or JB Catering, this is a proper hotel/resort establishment ya’ll! Owh BTW, The Ledang is a clubhouse for East Ledang & Ledang Heights residences.

I didn’t bring my camera along that day. Jawer, this guy from wifey’s workplace take some pictures. No pictures of the food though, just people; happy, stuffed people. :)

The Ledang
The Ledang
The Ledang
Check out the food on the table man...
The Ledang
The ones who joined
The Ledang
gelpren Firdaus koooootttttt...
The Ledang
I wonder why the table is clear
The Ledang
The name on the table is the one in peach
The Ledang
Arwen! :)
The Ledang
Mummy! :)
The Ledang
Arwen buat muke... ehhehehe...
The Ledang
Ma' lovely family
The Ledang
Balek laaaaa...
The Ledang
Senyum kenyang
The Ledang
Beraksi sebelom balek

There you go! Hopefully to be here again, so I can shoot some food pictures! :) Anyway, selamat berbuka puasa to everybody.

BaZaaR RaMaDHaN: roti john

hari ni aku nk carik roti john yg boleh diangkat sebagai roti john hikmat alam semesta. roti john ni mesti lembut & sloppy. tak perlu letak blackpepper sauce… tak perlu fancy2 sangat… originality yg penting…

Roti John
Roti John - Gambar Hiasan

UPDATE

Semalam tak dapat carik roti john yang best kat bazaar Ramadhan Stadium Larkin. ramai orang so tak dapat nk belek betul2 juadah2 yang terjual kat situ. nampak sipi2 jer… ahahahhaa… yg aku dapat perbezaan, price of the food some ade yang dah naik harga. yelah, macam2 dah naik harge… orang meniaga pun mestila nk naikkan harge makanan, utk cover cost diorang beli bahan mentah/etc…. well anyway… variety of food to choose from… make sure you bring enough cash… :)

THuRSDaY

i’m on leave today… tired… very… very… tired… just need some time to rest… a good rest…

brought arwen to my dad’s house… he is so happy to see arwen… this is the first time he sees arwen after she was born… :) seeing he’s happy face… makes me happy too i almost cried… the house reminds me so much of my late mother… i wish mama was around to see arwen grow up…

had nasi ambang for lunch… at my dad’s house… lame gile tak kena nasi ambang UDA…

after that we went to the clinic near shop houses jalan padi… hari ni arwen berkhatan (sunat)… masyarakat kite selalu cakap sunat… arwen nangis sikit je tadi… she’s indeed a very good girl… pastu dah tak nangis dah… pandai anak daddy… then beli pau kat area situ… sedap pau kat situ… bikin sendiri punye pau… satu 50sen… sedap wooo… next time aku amik gamba… kedai pau (bole ke panggil kedai sebab die pakai moto jer) tu reminds aku a lot pade satu gerai pau kat batu lima (batu 5) tampoi… dulu mase aku kecik, my dad used to bawak aku gi gerai ni utk beli pau die… pau die sangatlah best! size die takla sebesar pau zaman sekarang ni… tepung je lebih tapi inti kurang… sungguh kurang sopan… tapi sayang aku dah tak jumpe lagi dah gerai pau tu… my dad ckp orang tu dah meninggal & anak2 die perempuan so takde sape yg warisi skill die buat pau tu… gosh… rugi kan? aku rase kalau pau die masih ade sekarang ni… confirm takde pau roslan tu semua… pau die akan dijadikan standard utk pau2 lain… serious… sorry… carried over plak… anyway… u guys have to try it… takla sedap giler tapi… brings back memories of how pau used to taste & look…

then kitorang balik umah… rehat… solat… mandi… etc…

relaxing thursday… wanna hit the bed early today to enjoy thursday.. :)

JaLaN2 CaRi MaKaN: RoTi JoHN

Roti John has been one of my favorite food since I taste it during my childhood… a very… very long time ago… one of the best Roti John i’ve tasted so far is my late mom’s roti john… there are a couple though in Bandar Baru UDA & pasar malam larkin which serves authentic roti john, not those with black pepper sauce & such; but none can compare to my late mom’s roti john… i’ve yet to perfect the art of making roti john, but as always i will try to experiment with the knowledge that i learned from my late mom… :)

a perfect roti john should be thick with eggs, not the bread… even the bread itself must be choose wisely… the softer the bread… the better… not too much  mince meat… just enough to make you crave for more… the spices should be really mild because you don’t want your roti john to taste like garlic bread or any spiced bread… a perfect roti john is tasty even without the mayonnaise & chilli sauce… in fact with mayonnaise & chilli sauce, it will create a very beautiful sensation on your taste buds… yeap! trust me on this… this is the perfect… authentic roti john!

if you happen to be in Johor Bahru, try to find these authentic roti john experts;

1. a stall near Taman Permainan Padi Ria, Bandar Baru UDA
2. a stall at Pasar Malam Larkin, his stall is always near to Yong Tau Foo stall (Sunday only)