img-20160823-wa0007.jpeg

Siri Masakan Bima Sakti: Bihun Goreng Umah Sewa


Hey guys, skrg aku dh duduk menyewa jadi mcm biaselah kalo duduk bujang mesti kena rajin memasak utk dinner utk diri sendiri. Yes dinner sebab pagi smpai ke maghrib ade kt opis. Jumpa dapur malam je.

Ok now, wanna share this simple bihun goreng recipe utk korg yg nk masak dinner cepat dan bole la sedap gak. Sesuai utk org bujang yg duduk menyewa sendiri atau dgn kawan2.

Ingredients

  • Bihun yg dh siap rendam lembut
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Cili padi merah
  • Belacan
  • Telur
  • Fish cake
  • Ayam yg sudah didadu
  • Sos tiram
  • Seasoning a.k.a pepper & salt
  • Sayur sawi/carrot (kalau nk letak)

Cara-cara

Ok now, make sure bihun dah siap rendam awal2. Kalau xsempat just rendam dgn boiled water kasi submerged. Then bawang putih, bawang merah & cili padi merah kasi finely chopped. Kalau malas masuk food processor.

So panaskan minyak masak. Sambil tu beat the eggs smpai a bit ringan dan masukkan dlm kuali. Kasi scramble skit then masukkan bahan2 yg dh potong/blender tadi dan juga belacan. Kasi wangi skit then masukkan fish cakes dan ayam. Kalau korg ade carrot time ni letak lah yg dh siap2 potong nipis.

Then taruk sos tiram ikut selera. Tambahkan minyak masak sedikit sekiranya perlu. Jgn terlalu kering tumisan tu. Pastu taruk seasoning ikut keperluan. Not too much.

Last skali masukkan bihun yg dh siap direndam. Gaul rata then kalau ade sayur nk letak gaulkan sama sehingga a bit layu. Taruk air sikit sekiranya perlu kalau xsuka kering2. That’s it. Hidang panas2. Makan panas2. Mana yg suka pedas2 tu guna cili padi merah lebih skit lah.

Selamat mencuba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s