garlic-rice

Siri masakan bima sakti: Garlic rice


Hi semua abg2 dan kakak2 dan adik2 sekalian. Hari ni saya, #twitterchef kegemaran anda akan share satu recipe yg mudah utk dibuat di rumah mahupun di khemah bila gi camping. Tapi yg penting bahan kena ada la kan. Kalo xde bahan buat la lempeng. Senang. Ok cukup, jom..

Bahan2 yg diperlukan;
1. Beras basmati. Kalo xde pakai beras biase pun boleh.
2. Minyak masak. Kalo nk fancy pakai olive oil atau peanut oil.
3. Butter. Slightly salted ya.
4. Chicken stock. Kalo malas pakai chicken cube knorr tu.
5. Garlic yg dh siap blender dlm 4-5 bijik.
6. Red onion yg dh siap blender sebijik je.
7. Daun parsley skit utk hiasan.
8. Salt utk seasoning.

Cara2 memasak;
1. Panaskan minyak dlm rice cooker dlm kuantiti utk tumis lah jgn byk sgt nnti melekit nasik nye. Bila dh panas masukkan butter dlm 3 cubes kecil yg mcm kt hotel tu. Then bila dh melt butter tu masukkan garlic dgn onion yg dh siap blender tu. Tumis sampai wangi. Jgn smpai hangus. Just nk carmalize je. Pastu masukkan beras basmati yg dh siap cuci dan toss. Kacau2 beras tu smpai nmpk seperti berkilat lutsinar gituew. Make sure jgn hangus so kena rajin kacau.

So bila dh nampak berkilat lutsinar tu, masukkan stock ayam tadi. Kalo beras korang letak 2 cup so stock ayam 4 cup. Gitula kiraan dia lebih kurang. Kalo yg pakai chicken cube knorr tu masukkan air kemudian taburkan chicken cube knorr tu gaul sebati.

Letak garam skit utk buat rasa. Gaulkan sebati, tunggu mendidih skit dan close the lid.

Tunggu smpai masak. Kemudian garnish dgn parsley. Sesuai makan dengan ayam masak merah or rendang daging. Kurma/kari ayam pun ok jugak kot rasanya.🙂 Sedap beb. Try la. Selamat mencuba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s