back to the future: penulis sekolah


Aku sebenarnye suke menulis. Serious x tipu. Aku start menulis dari sekolah rendah lagi. Tak silap aku mase aku darjah 5.

Dulu mase skolah rendah, aku suke buat karangan. Bagi jelah tajuk ape pun. Akan kutenyeh buku latihan karangan aku dengan cerite2 khayalan aku. Aku tak suke berkhayal. Tapi bile aku menulis, aku bole imagine aku dlm cerite tu.

Aku masih ingat lagi cikgu BM aku mase tu cikgu Hj Hosni. Cikgu Hj Hosni ni suke bawak tasbih mekanikal ke mane2 die pergi utk berwirid. Die byk bagi perangsang pade aku utk menulis. Bayangkan, darjah 5 aku bole abiskan satu exercise book utk 1 cerite. Karangan aku yg paling panjang mase aku darjah 5 tu ialah citer mengenai jerung. Kenape jerung? Time tu tgh hangat citer Jaws. So, theme utk citer dh ade dan x susah utk aku buat citer aku sendiri. Karangan ikan jerung aku ni lah yg masok buku skolah.🙂

Darjah 6 aku xberape byk sgt menulis. Aku lebih aktif kat sukan. Bola baling, olahraga, bola tampar, bola sepak, hoki, kriket. Sume bende aku main. Tapi aku still menulis. Time ni aku dh pandai buat citer pasal budak sekolah. Karakter bukan diri aku yea. Cume general jer.

Masok sekolah menengah aku semakin jauh dari dunia penulisan. Kadang2 je aku menulis. Aliran sains lebih byk mengambil mase aku dari lain2. Plus, petang aku bz memanah. So takde mase.

Cume aku ade buat satu citer, 2 buku latihan sekolah penuh. Citer pasal cinta budak sekolah. Ramai gak pinjam nk bace citer aku ni. Diorg ckp citer aku sedih sebab ending die hero mati. Ha! Ha! Ha! Typical ending citer cinta budak skolah. Sebenarnye aku xsangke ade org nk bace karya aku. Aku menulis sebab aku nk ceritakan ape yg ade dlm fikiran aku. Aku xpandai mengelamun utk dpt idea. Kebanyakan cerite aku dpt dari dunia sebenar. Aku olah dan jadikan isi dlm citer2 aku. Citer aku ni jugak dpt masok buku skolah. Mase tu aku form 3. Nk PMR. Time tu aku glamer la kejap sebab karya aku masok buku skolah. Kembang sementara lah! Ha! Ha! Ha!

Time form 4-5, aku langsung xmenulis. Bz dengan study & memanah aku. Pernah nk start menulis gune PC kat umah, tapi xjalan. Xde idea nk tulis ape.

Skrg ni, aku nk kembalikan hobi aku yg suke menulis ni. Mungkin utk suke2. Mungkin utk komersil. Who knows? Time bz kerje mmg xsempat la nk karang ape2. Malam2 cmnilah baru dpt menulis. Tengok jelah blog aku ni. Sgt jarang aku update skrg kan?

Aku akan tetap terus berkarya. Biar api kembali membara!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s