tak makan saman


pertama sekali aku nk ckp aku tak puas hati camne polis trafik kendalikan pasal bayaran saman ni. serious tak puas hati.

camni arr citenye nk bagi korang senang faham.

last year mase aku nk renew roadtax aku bulan 8, aku takleh nk renew sebab ade saman polis trafik yg aku blom bayar. ade dua. satu sebab langgar lampu merah, satu lagi sebab speeding. dua2 saman tu total RM 300 setelah check kat online website check saman tu. tak ingat aku aper. dua2 tu saman tahun 2010. mmg fresh arr. dua2 saman tu aku blacklisted. kecoh kan? so kesimpulannyer, time tu aku takleh nk renew roadtax sebab saman2 tu lah punyer pasal.

so aku pun gi la bayar saman tu. supaya aku dapat renew roadtax.

member aku yg same2 ikut aku check saman mase aku gi bayar saman tu pun ade saman gak. tahun 2006, speeding. tapi tak kene blacklist plak. so die bole renew roadtax dengan senang hati. die ade lagi 2 ke 3 saman & kesemuanye tak blacklisted pun.

so aku pun peliklah, macam mane diorang klasifikasikan saman aku tu dlm kategori blacklist. aku takde plak langgar sape2 time tu. takde menyebabkan kematian sape2 pun.

tak lame lepas tu, dlm sebulan kot, polis trafik bagi discount utk orang bayar saman trafik. damn. panas hati tak? kalo korang kat tempat aku korang akan panas hati gak. mase time aku takde nk discount. kat tempat bayar saman tu terpampang saman takde discount. geng2 aku yg ade saman pun bayarlah saman masing2. rate2 semua dapat 50% off dari harge saman asal. sakit hati giler aku time tu. tapi takpelah, nk buat camne. sabar jelah.

ni skrg ni diorang buat lagi. discount. hari ni last kot. semalam post office siap bukak utk orang gi bayar saman.

pade aku la ehk, jgn la buat camni lagi. baik korang buat kalo sape2 yg lambatkan bayar saman, lagi tinggilah amount/harge saman tu. so mane2 yg bertindak awal bayar tu bole la kalo korang nk bagi discount. yelah, orang tu sangat prihatin sebab nk terus bayar saman setelah kene saman. bagus la mcm tu kan? daripada korang gi bagi discount kat orang yg simpan saman2 semua, tunggu last minute utk dapatkan discount baru la terkedek2 nk gi bayar saman. tu korang bagi pulak discount. ehk tak faham betul la aku ngan care korang ni.

tolong la bersikap adil dlm perkara2 macam ni. jgn menunjukkan sgt yg cara kite tu sebenarnye kelakar.

tolong pertimbangkan ehk cadangan aku ni.

ok sekian terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s