Banjir


Banjir baru2 ni yg melanda byk negeri dah pun surut. Aku nk ucapkan takziah kepada keluarga yg kehilangan harta and even yg kehilangan ahli keluarga disebabkan oleh banjir.

Dulu mase aku dibesarkan di kampung, aku biase dgn air pasang. Banjir pun pernah aku hadapi tapi aku tak berape ingat sgt situasinye sebab time tu aku masih kecik lagi. Tadika kot. Kampung aku sebelah sungai so kalo air pasang mmg air sungai akan melimpah ke kampung berdekatan termasuklah kampung aku.

Rumah kampung biasenye akan dibuat tinggi sebab nk elakkan ditenggelami air kalo air pasang atau banjir. Tapi kebanyakan rumah mempunyai dapur flat on the ground. Reason? Aku tak tau. Smpai skrg aku masih tertanya2 kenape. Mungkin sebab nk cuci dapur? Ntah. Kene tanye architect yg design rumah tu a.k.a arwah tok aku yg baru meninggal dunia last year. Air pasang biasenye tak kotor. Serious aku tak tipu. Kadang2 airnye jernih. Yg kotor ialah air banjir. So biasenye kalo air pasang, dapur rumah kampung aku akan automatic bertukar menjadi swimming pool aku.

Arwah nenek aku tak bagi aku mandi air pasang ke luar rumah. Takut nnti aku lemas ke, kene gurau dgn buaya sungai ke, mcm2 reason. Yg paling reason kukuh, papa aku xbagi. Situasi paling best mase time air pasang ni ialah tengok kucing arwah atok aku berenang. Yes. Kucing2 kampung aku semua pandai berenang. Termasuklah Maya, kucing arwah mama aku yg berkaki 3 dan bermata 1. Bukan cam kucing zaman sekarang yg hidup di bandar. Budak2 zaman skrg kalau ditanya “kucing pandai berenang x?” Tentu jawapan diorg kucing takut air & tak pandai berenang sebab cliche kat tv tgk kucing takutkan air. Mase zaman aku kecik, kucing2 arwah atok aku lebih hebat berenang daripada aku.

Lepas air pasang atau banjir, Mak Ani (my auntie) akan bersihkan dapur. Cuci segala. Oh BTW aku tak pasti adik2 aku pernah mandi air pasang ke tidak, aku tak ingat. Mungkin tak kot. So, bile Mak Ani cuci2 dapur tu, biasenye aku akan tolong. Atau disuruh tolong. Kalau tak tolong Mak Ani akan baling aku dgn selipar putih biru yg berat tu. So aku pun tolong. Mak Ani garang beb. Setakat kene piat, cubit, tampar tu perkara biase. Tak mcm budak2 skrg, lemak! Tak pandai hormat orang. Dulu aku penah kene belasah dgn uncle aku sebab ckp “babi” kat cousin aku. Petang tu aku kene sambung belasah dgn papa aku pulak. Lepas tu aku x swear langsung kt mane2 rumah pun. Tak kirelah umah sape. Xnk la kene belasah. Serik.

Yg best about air pasang atau banjir ni ialah time dh surut. Yg kemas2, cuci2 tu confirm la. Time tu xde org dtg bagi bantuan. Banjir yg aku hadapi dulu mase dibesarkan kat kampung tu pun xla teruk. Tak la tenggelam smpai nmpk atap rumah je. So bile dh surut ni kan. Mcm2 bende kite bole jumpe. Macam2! Yg paling aku carik2 ialah ikan sungai yg terperangkap kat lopak2. Lepas air pasang atau banjir confirm aku gi carik utk buat collection kt akuarium. Aku dulu rajin carik ikan sepat dgn puyu kt parit. Masuk kuar parit adalah amalan biase. Ha! Ha! Ha! Biaselah budak kampung. Penah sekali tu dpt ikan besar ape bende ntah name aku pun tak tau. Ikannye leper kaler putih. Malangnya hidup die xlame.

Esok dgn Khamis tempat aku keje akan hantar wakil gi Batu Pahat utk tolong mangsa banjir. Derma pun dh kutip tuari. Dptla bagi sumbangan skit since aku xdpt nk pergi membantu. Nk cuci skolah aku dengar. Menolong orang yg didalam kesusahan. Good for you guys. Besar pahalanya.🙂 I wish u all the best guys!

Oklah aku nk minum air jarang & tido. Esok keje!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s