Maulid


Hi. Jumpe lagi.

Ingat lagi tak zaman skola mase ade sambutan maulud nabi? Biasenye kalo gi skolah kebangsaan mmg akan diadakan sambutan maulud nabi. Biasenye kite takkan pening2 kepale nak organize event time ni pun. Cikgu2 la yang pening kepale. Kalau time tu kite join club nasyid katekan, atau puteri islam katekan, kemungkinan besar kite kena tolong la skit2 buat preparation. So secara tak langungnye seluruh sekolah akan terlibat same dlm persiapan majlis sambutan maulud nabi.

Aku dulu time skolah suke join buat preparation ni. Sebab? Terpakse? Taklah. Aku ketua pengawas dulu so mmg kene lah bantu. Ade org ckp ketua pengawas ni mcm perantara cikgu dgn pelajar. Pade aku same je. Yang bezanye aku pakai tie kaler lain.

Bende paling best yang aku ingat time maulud nabi mase kat skolah dulu ialah makan ramai2 guna dulang. Skrg ni setelah beberapa tahun meninggalkan zaman persekolahan, ade la 2 – 3 kali kot dapat rase makan gunakan dulang. Biasenye kite akan duduk same2 dgn geng2 rapat la time mkn ni. The same goes to the teachers too. Menu yang bole dikatakan default ialah nasi minyak atau nasi beriyani.

Mase majlis ni biasenye skolah akan jemput penceramah dari luar. Oklah pade aku. Ustaz2 bole relax dgr ceramah. Biasenye ceramah ni awal2 majlis sebelum makan. Biaselah adat kalau berhimpun ramai2 dlm kelas yang dibuka2 partition jadikan dewan, keselesaan bersila adalah amat minima. Time ni masing2 akan jadi tak selesa, mengantuk & buat aktiviti sendiri. Biasenye akan di counter dgn lawak2 cliche penceramah. Supaya tak boring. Tapi biasenye ceramah mengenai maulud nabi ni takkan boring kot. Kisah Rasulullah S.A.W adalah amat fascinating. Rugila sape yg tak dengar.

Time ni nasyid adalah satu kemestian. At least 2 persembahan. Lepas tu barula start makan!

Bile dh keja ni, I know I’m gonna miss all that. Which I do! Lain sangatlah! Kat tempat kerja mungkin takde sambutan maulud nabi. Kalau ade pun takkan semeriah waktu zaman skolah dulu. Mungkin jugak ramai yang tak join. Rasenye haluan kite dh lain. Mungkin ade antara kite yang rase mcm tu. Mungkin tak. Mungkin ade jugak yang tak ambek kesah.

Good luck to us all then.

Selamat menyambut maulidur Rasul. Semoga kite tak lupe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s