SiRi MaSaKaN BiMa SaKTi: TeLuR DaDaR DaRi KaYaNGaN


Evening… kembali lagi dalam satu lagi siri masakan bima sakti bersama aku… chef alam semesta…😀 mAUEHuAHEuAHEuAHUEhua!!!

ok let’s get to the point… hari ni, aku nk share one of the easiest food to prepare… telur dadar… sangat mudah & sangat menyelerakan biler di “team up” kan dengan kari ayam, or ayam masak kicap, or ayam masak merah or anything yang terbayang dalam fikiran korang… senang citer ikut masing2 punye citarase arr… BTW, aku nk bagitau aku nye resepi ni rasenye taklah same dengan typical telur dadar yang biase orang buat… lain arr… sebab korang pun dah tau aku suke experimen biler part masak memasak ni… but don’t you worry… aku gerenti sedap! seriously sedap!😀

so without wasting my & your time… let’s get to the recipe..

Ingredients

1. telur ayam – kuantiti ikut berape orang nk makan (korang nk pakai telur ostrich pun ikut suke hati koranglah)
2. bawang putih & bawang besar (bawang makan tu pun boleh yang kaler kuning tu)
3. cili merah – kuantiti ikut kesukaan
4. black pepper
5. garam
6. cheddar cheese – kuantiti ikut selera masing2 (1 slice pun dh memadai)
7. sikit minyak utk goreng nnti

ok… how to prepare it… 1stly finely chop bawang putih, bawang besar & cili merah… yes… very, very finely chopped… jgn blender plak… nnti dah jadi benda lain plak… kite bukan nk masak nasi goreng ehk… pecahkan telur ayam dlm mangkuk… pukul telur ayam tu… biler texture die dah mcm kembang skit, masukkan bahan2 yg dah finely chopped tadi.. pukul2 lagi… pastu add garam n black pepper ikut masing2 nye selera… if you want a bit spicy, put a little bit more black pepper… let it sit for a while… in the mean time panaskan minyak kat kuali… remember jgn letak minyak banyak sgt… so potong2 cheddar cheese tadi dlm bahagian2 kecil2… masukkan dlm pukulan telur tadi…  pukul2 lagi… takyah pukul lame2 sgt… die bukan boleh sebati pun… then tuang semua dlm kuali tadi… perhatikan jgn terlalu hangus/garing… turn the telur dadar so die masak evenly… jgn tunggu smpai hangus plak… nnti tak sedap… so biler dah siap tu… toskan ngan kitchen tissue… letak atas pinggan & hidang… makan dengan nasik & lauk kegemaran anda… damnnnn!!! seriously sedap i tell you… selamat mencuba!

I’ll be back next time with another recipe of my favorite dish…😀

4 thoughts on “SiRi MaSaKaN BiMa SaKTi: TeLuR DaDaR DaRi KaYaNGaN”

  1. pa….. tambah sos tiram pun sedap lah syg…. tambah buah tomato dadu….. mmmmmm…. yummyyyy….. tak der garam ke? owh pasal dah letak cheese eh pa…. boleh lah buat lagi ye…. but kali ni jgn letak byk sgt black paper…. not tooo much bee… tak sedap… mual tekak i…. n jgn guna minyak zaitun k…. tak sedap langsung… tak kene la pa… pakai minyak biase jerr….. pesan la kat member u yg tgh try tuh…. kang wifey diorang plaks yg mual….. mmmmuahhhh…. love u pa……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s