SiRi MaSaKaN BiMa SaKTi: aYaM MaSaK KiCaP


Hello… selamat petang/malam… hari ni aku nk share skit resepi & cara masakan antara makanan kegemaran aku… Ayam Masak Kicap… simple, sedap & mengenyangkan…😀

So ok… 1stly kena la sediakan bahan-bahannye dan perkakasannye…

  1. Kuali/Sudip/Dapur/Gas/etc (you get the idea)
  2. Ayam yang dah siap di potong, dicuci, dibuang lemak/kulit (ikut masing2 nye selera arr…)
  3. Bawang besar satu yang dah dipotong dadu or bulat2 (ikut masing2 nye selera)
  4. Bawang putih dalam 3 ulas yang di penyekkan or nk potong halus2 or dadu pun boleh…
  5. Lada merah or lada hijau
  6. Kicap manis ape2 brand pun boleh… nk pakai thick soya sauce pun boleh…
  7. Gula skit…
  8. Air asam skit…
  9. Kayu manis
  10. Olive oil
  11. Garam ikut rasa
  12. Dan ingredient yang paling penting sekali… Lada hitam…😀

Rasenye dah cukup bahan tu… sediakan kuali letak kat atas dapur… nyalakan api slow… letakkan minyak skit utk tumis… masukkan bawang putih & kayu manis tadi… tumis bagi wangi skit… jgn smpai hangus… api jgn kuat… jgn smpai berasap kuali tu… in the mean time tu… season ayam tadi ngan garam, lada hitam & olive oil skit… bile dah seasonkan… letak ayam tu semua dalam kuali… stir fry kan ayam2 tu semua… bagi masak… jgn smpai hangus nnti ayam tu keras tak best la bile nk makan… kebanyakan orang akan goreng ayam tu… tapi aku lebih suke style macam ni kot…

ok biler ayam tu dah masak… masukkan bawang tadi… lada merah/hijau yang dipotong tengah memanjang tu… stir fry bagi wangi… perhatikan bawang tu… jgn smpai hangus… nk bagi die carmalize skit jer… so ade manis2 skit…

then masukkan black pepper… bukan yang ketul2 tu tau… yang kisar lah… pakai la shaker ke… or grinder… masukkan tu ikut masing2nye citerase arr… kalo nk pedas skit letak banyak skit… kalo taknak pedas jgn letak banyak sgt… stir fry semua… bagi sebati & wangi… kalo rase cam terlalu kering… tambah minyak skit…

biler dah puas hati ngan kombinasi black pepper tu… masukkan la kicap… ratio kicap tu jgn banyak sgt… biasenye aku ikut ratio 5 ketul ayam : 4 tablespoon kicap manis… ingat! kicap manis… bukan kicap masin… stir fry kesemuanya tadi sehingga puas hati ngan thickness of the gravy… make sure kicap tu salut ayam2 tu semua… yang bestnye style aku ni… ayam2 tu akan disaluti ngan kicap tu dengan sangat cantik & cute sekali… kalo dibandingkan dengan goreng terlebih dahulu… lagipun aku suke cara yang senang/shortcut… AMEmAUEHuAHUEhUAHEua!!!

ok… so biler dah puas hati… letakkan air asam… jgn letak ngan bijik asam tu pulak… air die jer… kalo nk letak gula time ni… letak arr skit… tapi pade aku takyah letak pun takper sebab kicap manis tadi tu pun dah cukup manis dah… ingat… kite buat Ayam Masak Kicap… bukan candy… cake… atau ice cream…

garam pun sebenarnye kalo nk letak skit or taknak letak pun takper… ikut masing2 nye rase arr… kalo yg memang tak kesah kena high blood pressure, boleh tambah la garam… kalo yg amalkan hidup sehat… takyah letak pun takper…

so stir fry everything… sehingga anda puas hati ngan thickness & rasa gravy nyer… time ni rasenye ayam2 tu semua dah disaluti ngan kicap dengan cantik & cute sekali…

there! dah boleh hidang… mkn ngan nasik panas2… pastu ada telur dadar ngan sayur kobis goreng ngan udang… perGHhhHh!!! nyum2… Yok makan yok!!!

Next time aku akan ajar satu lagi masakan kegemaran aku… telur dadar kayangan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s